Onderzoek naar vierdaagse werkweek in Duitsland levert opmerkelijke resultaten op voor werknemers en productiviteit


Key takeaways

  • Meer dan 90 procent van de werknemers rapporteerde significante verbeteringen in welzijn, levenstevredenheid en balans tussen werk en privé.
  • Output bleef stabiel of verbeterde zelfs ondanks verminderde werktijden, met een gemiddelde winst van 38 extra minuten slaap per week.
  • Ongeveer 70 procent van de deelnemende organisaties is van plan door te gaan met de vierdaagse werkweek.

Een recente proef met een vierdaagse werkweek in Duitsland leverde opmerkelijke resultaten op: meer dan 90 procent van de deelnemende werknemers meldde aanzienlijke verbeteringen in hun welzijn, levenstevredenheid en balans tussen werk en privé. Dit uitgebreide proefprogramma, dat meer dan 45 organisaties in verschillende bedrijfstakken omvatte, werd uitgevoerd door 4 Day Week Global in samenwerking met de Universiteit van Münster en adviesbureau Intraprenör. Het is een van de meest uitgebreide studies wereldwijd naar de impact van een vierdaagse werkweek.

Belangrijkste voordelen

Werknemers die aan het onderzoek deelnamen, rapporteerden opmerkelijke voordelen zoals een lager stressniveau, een verbeterde algehele gezondheid en gemiddeld 38 extra minuten slaap per week. Veel deelnemers gaven ook aan dat ze meer fysieke activiteit hadden. In tegenstelling tot de bezorgdheid dat kortere werkuren de productiviteit negatief zouden beïnvloeden, toonden de resultaten aan dat de output stabiel bleef of zelfs verbeterde. Dit wijst erop dat kortere werkweken haalbaar zijn om de efficiëntie op de werkplek te handhaven of zelfs te verhogen.

Implementatiestrategieën

Dr. Dale Whelehan, CEO van 4 Day Week Global, benadrukte het succes van Duitsland als potentieel model voor andere Europese landen. Hij benadrukte dat het initiatief van Duitsland, als grootste economie van Europa, de weg zou kunnen effenen voor soortgelijke programma’s op het hele continent. De proef liet flexibele implementatiestrategieën zien, waarbij 60 procent van de deelnemende bedrijven de vierdaagse werkweek toepaste op hun hele personeelsbestand en 40 procent het implementeerde binnen specifieke teams.

Toekomstplannen

Ondanks de overweldigende positieve bevindingen werden er ook enkele uitdagingen geïdentificeerd, vooral voor grote productiebedrijven. Twee bedrijven stopten met het model vanwege economische beperkingen. Toch is ongeveer 70 procent van de deelnemende organisaties van plan door te gaan met de vierdaagse werkweek, wat aantoont dat dit model steeds aantrekkelijker wordt als duurzaam toekomstperspectief voor werk.

Wereldwijd momentum

Na het succes in Duitsland gaan Zweden, Frankrijk en België nu voluit voor hun eigen proeven met de vierdaagse werkweek eind 2024 en begin 2025.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.